+919958611221, 9811612214    bonesnjointsclinicnoida@gmail.com

Dr Badhwar's


Dr. Sumit Badhwar Has Been Rated Best Orthopedician in Noida, Delhi, Gurgaon & NCR

Stem Cell Treatments Done

Alternate treatment to Knee Replacement in noida

Emergency Treatment Available: Yes
Any Age Limit: No
Follow-up Required: Yes
Digital X-ray Available: Yes
Hospitalization Required: No (Outpatient Procedure)
Blood Sample Collection facility: Available
Physiotherapy Treatment: Yes, Required & Available (Well Equipped Physiotherapy Department)
About the Procedure: Please check the Procedure Description Box below

Dr Sumit Badhwar, Consultant Director, Bone and Joint Clinic,Noida is a clinician with innumerable credentials to his credit. A graduate of King Georges Medical college, Lucknow  with  post-graduation in Orthopaedics from NTR university, Vijayawada, followed by certificate course in MCh in Orthopaedics from University of Seychelles.


  • Dr. Sumit Badhwar has undergone super specialty training in knee arthroscopy from AIIMS Delhi and sports medicine from England and did his Joint Replacement Visitation from Max Elite institute.

  • Dr Sumit Badhwar is one of the Lead Orthopaedic Surgeon in the Delhi NCR Area & he specializes in orthopedic surgeries like Joint Replacement Surgeries, Stem Cell Therapy, Poliotic surgeries, Arthroscopy, Fracture & pediatric orthopedic treatments etc.

  • In the past, Dr.Sumit Badhwar is responsible for managing FIRST Private corporate Hospital Joint Replacement Unit in Himachal Pradesh.

  • He has to his credit of doing First Reverse Shoulder Joint Replacement and first to do Stitchless Joint Replacement Surgery and first to use Special Plates for Fracture Fixation in Himachal Pradesh.

  • He is one of the few surgeons to use Minimally Invasive Techniques for joint replacement and fracture fixation.

  • He prefers using “made to order” joint replacement with computer navigation (surgery by wire) for early return to work, High flexion knee & hip replacement for increased range of motion and better rehabilitation process.

  • He is an active member of several Professional bodies, and has participated in numerous National and International Forums. He has national publications to his credit.

The motto of his service is ‘Mobility is life’.

What are the alternatives to the joint replacement Surgery?

With the latest advancements in medical sciences and technology, We, orthopedicians are now performing, Stem Cell Therapy Treatment for degenerated joints and other soft tissue ailments.

What is Stem Cell Therapy?

In simple words, Stem Cell therapy is like growing your own cells in the body in order to heal itself!

The Stem cells can grow themselves up by constantly dividing into new daughter cells,constantly increasing in number and thus repairing the damage.The stem cells from bone-marrow are very important for orthopedic disorders as they contain good amount of CD34+ stem cells which are great at healing bones and cartilages.

How’s the Procedure is performed?

  • Stem cells are taken from the bone marrow of a healthy bone, for example, for the treatment of the knee, stem cells are taken from the bone marrow of the pelvic bone (hip bone).

  • A needle is inserted into the iliac part of the hip bone and bone-marrow is obtained or harvested through it.

  • The stem cells are separated from the bone marrow and are grown in the lab.

  • Then these stem cells are injected into the damaged area, where it starts dividing into daughter cells which then divide further, thus helping in the repair of the bone and tissues leading to healing thus treating the condition.

Question 1. What bony conditions can be treated with the help of stem cell therapy?

Answer. The Stem cell treatment is growing with new experiments everyday, till now, this approach is taken into account for :

  • Arthritis

  • Meniscal Injuries

  • Replacing degenerated vertebral discs

  • Treatment of nonunited fractures etc


Question 2. What kind of stem cells are being used in the orthopedic treatments?

Answer. Adult stem cells are used for the treatment of orthopedic conditions.


Question 3. What is the most common source of adult stem cells?

Answer. The most common source of adult stem cells is bone marrow, although adult stem cells can also be harvested from liver,skin,dental pulp,skeletal muscles,intestine etc.


Question 4. What is the common site from where the stem-cells are harvested?

Answer. Most commonly, the stem cells are harvested from Parts of the Pelvic bones along with the fat cells.


Question 5. How much time does the lab takes to grow them after harvesting?

Answer. This process normally takes 7 to 24 days.


Question 6.Are there any side-effects of this therapy?

Answer. No, As the stem cells are taken from your own body, so there are no chances of any side-effects.


Question 7. Which anesthesia will I receive?

Answer. Normally, we perform the whole process in just local/regional anesthesia.


Question 8. When can I go back to my usual daily activities?

Answer. It’s a day care procedure, so, other than some soreness on the injection site, you won’t have any other symptom, so you can go back to your daily activities the very next day from the procedure.


Question 9. When will I start experiencing the effects of the stem cell therapy?

Answer. As the cells need some time to grow, so you will start seeing the improvement in your symptoms in less than 2 weeks.


Question 10. Will the process be very Painful?

Answer. With the use of analgesics and local anesthetic, You won’t be feeling anything more than some discomfort, that discomfort occurs only during the harvesting of the stem cells and not while injecting them.


Question 11. Can Smoking and drinking affect my healing process?

Answer. Yes, they do, they can delay or even shut down the healing process thus failing the treatment. It is highly advisable not to drink and smoke during the healing process and it will be great if you don’t do it even after that!


Book an Appointment – Stem Cell Therapy

Got Queries relating to Stem Cell Therapy Treatment?





B-84A, B-Block, Sector 31, Noida, Uttar Pradesh 201301