+919958611221, 9811612214    bonesnjointsclinicnoida@gmail.com

Dr Badhwar's


Dr. Sumit Badhwar Has Been Rated Best Orthopedician in Noida, Delhi, Gurgaon & NCR

Ankle Replacements Done

Ankle Replacement Surgery in Noida, NCR

Emergency Treatment Available: Yes
Patient Satisfaction rate – 90{c4295bb1472b11206043c58fddcfd72c4f436a2a00ece55d5550efc9de60ee37}
Any Age Limit: No
Follow-up Required: Yes
Digital X-ray Available: Yes
Hospitalization Required: Yes (2-5 days)
Blood Sample Collection facility: Available
Physiotherapy Treatment: Yes, Required & Available (Well Equipped Physiotherapy Department)
About the Procedure: Please check the Procedure Description Box below

Dr Sumit Badhwar, Consultant Director, Bone and Joint Clinic,Noida is a clinician with innumerable credentials to his credit. A graduate of King Georges Medical college, Lucknow  with  post-graduation in Orthopaedics from NTR university, Vijayawada, followed by certificate course in MCh in Orthopaedics from University of Seychelles.


  • Dr. Sumit Badhwar has undergone super specialty training in knee arthroscopy from AIIMS Delhi and sports medicine from England and did his Joint Replacement Visitation from Max Elite institute.

  • Dr Sumit Badhwar is one of the Lead Orthopaedic Surgeon in the Delhi NCR Area & he specializes in orthopedic surgeries like Joint Replacement Surgeries, Stem Cell Therapy, Poliotic surgeries, Arthroscopy, Fracture & pediatric orthopedic treatments etc.

  • In the past, Dr.Sumit Badhwar is responsible for managing FIRST Private corporate Hospital Joint Replacement Unit in Himachal Pradesh.

  • He has to his credit of doing First Reverse Shoulder Joint Replacement and first to do Stitchless Joint Replacement Surgery and first to use Special Plates for Fracture Fixation in Himachal Pradesh.

  • He is one of the few surgeons to use Minimally Invasive Techniques for joint replacement and fracture fixation.

  • He prefers using “made to order” joint replacement with computer navigation (surgery by wire) for early return to work, High flexion knee & hip replacement for increased range of motion and better rehabilitation process.

  • He is an active member of several Professional bodies, and has participated in numerous National and International Forums. He has national publications to his credit.

The motto of his service is ‘Mobility is life’.

The Ankle Replacement surgeries have increased dramatically in number in the recent past, as with the help of the new, more efficient implants, the results are amazing. The patient can resume his/her daily activities without pain after a period of rehabilitation, and it does not debilitate the patient like the fusion operations, it allows them to walk without limping and without pain.

 Ankle Replacement Surgery

Why is the Ankle Arthroplasty performed?

  • Ankle Osteoarthritis

  • Aging

  • Trauma

  • Fracture, Dislocation of ankle Joint

  • Bone & Joint Infection

  • Ankle pain interfering in the daily activities

  • Rheumatoid Arthritis

Procedure of Ankle Replacement

  • Incision is made on the front, after that the lower end of the leg bone (tibia) is cut-off to accommodate the upper piece of the implant.

  • The upper part of the bone present in the foot named as talus is also shaved off if required, so that the lower portion of the implant can be fitted properly.

  • A plastic spacer is also placed between the two implants and the whole unit is tested for proper movement.

  • Bone cement is applied for proper fixation of the implants after ensuring the smooth movement of the ankle joint.                 

  • Incision is then closed after the successful application of the implants

Question 1.How is the ankle replacement better than any other options like ankle fusion surgery (Arthrodesis)?

Answer. Ankle fusion provides improvement in pain but it stops the movement of the whole joint as the bones are fused, whereas, Ankle Replacement provides improvement in pain as well as a fully functional moving ankle Joint.


Question 2. When will I be able to stand up after the surgery?

Answer. You will be able to stand with support, 2-3 days after the surgery but you will be able to do the weight bearing on the operated ankle only after signs of healing which are generally a few weeks after surgery.

Question 3. How long does the implant lasts?

Answer. The implants will last till 10-15 Years and even more.

Question 4. Will I be able to walk and climb stairs?

Answer. Yes, You will be able to walk and climb stairs without difficulty after the completion of the rehabilitation process.

Question 5. Till what time will I be hospitalized?

Answer. Though it can vary from patient to patient, but generally the stay is around 4 to 5 days.

Question 6. Will I need General Anesthesia?

Answer. Usually Regional Anesthesia is preferred.

Question 7. Is the whole process very Painful?

Answer. The new technology, early rehabilitation, new analgesics and other recent measures will make you feel the least pain possible.

Question 8. How long will it take to recover fully?

Answer. You will be up and about in 3 to 6 weeks but the full recovery will take around 3 months, although it depends upon the patient and the will power as well.

Question 9. Will I need Physiotherapy Treatment?

Answer. Yes, You will receive continuous physiotherapy treatment from our well qualified physiotherapist throughout the whole process, it will last for 3 months.

Question 10. Which activities will be restricted for my whole life?

Answer. With the newer implants, no daily activity will be hampered and you will be able to function fully without even remembering that you have had a replacement surgery. However, some sports activities like jumping and long time running will need to be avoided if possible.

Question 11. When will I be able to return to work?

Answer. You will be able to sit and work after 2-3 weeks and even earlier depending upon your will power and recovery.

Question 12. How much time will the whole surgery take?

Answer. The TAR surgery will take almost 2 to 3 hours.

Book an Appointment – Ankle Replacement Surgery

Got Queries relating to Ankle Replacement Treatment?





B-84A, B-Block, Sector 31, Noida, Uttar Pradesh 201301