+919958611221, 9811612214    bonesnjointsclinicnoida@gmail.com

Dr Badhwar's

BONE & JOINT CLINIC NOIDA

Dr. Sumit Badhwar Has Been Rated Best Orthopedician in Noida, Delhi, Gurgaon & NCR

Orthosis Treatment Done

Orthosis Treatment Noida

Any Age Limit: No

Follow-up Required : Yes

Spine Orthosis : Available

Corsets & Braces : Available

Upper Limb Orthosis : Available

Lower Limb Orthosis : Available

Dynamic (Movable) Orthosis : Available 

About the Orthosis : Please check the Description Boxes below

Dr Sumit Badhwar, Consultant Director, Bone and Joint Clinic,Noida is a clinician with innumerable credentials to his credit. A graduate of King Georges Medical college, Lucknow  with  post-graduation in Orthopaedics from NTR university, Vijayawada, followed by certificate course in MCh in Orthopaedics from University of Seychelles.

 

 

  • Dr. Sumit Badhwar has undergone super specialty training in knee arthroscopy from AIIMS Delhi and sports medicine from England and did his Joint Replacement Visitation from Max Elite institute.

  • Dr Sumit Badhwar is one of the Lead Orthopaedic Surgeon in the Delhi NCR Area & he specializes in orthopedic surgeries like Joint Replacement Surgeries, Stem Cell Therapy, Poliotic surgeries, Arthroscopy, Fracture & pediatric orthopedic treatments etc.

  • In the past, Dr.Sumit Badhwar is responsible for managing FIRST Private corporate Hospital Joint Replacement Unit in Himachal Pradesh.

  • He has to his credit of doing First Reverse Shoulder Joint Replacement and first to do Stitchless Joint Replacement Surgery and first to use Special Plates for Fracture Fixation in Himachal Pradesh.

  • He is one of the few surgeons to use Minimally Invasive Techniques for joint replacement and fracture fixation.

  • He prefers using “made to order” joint replacement with computer navigation (surgery by wire) for early return to work, High flexion knee & hip replacement for increased range of motion and better rehabilitation process.

  • He is an active member of several Professional bodies, and has participated in numerous National and International Forums. He has national publications to his credit.

The motto of his service is ‘Mobility is life’.

What are Orthosis?

Orthosis are the assistive devices which help in rehabilitation, correction of the posture, pain reduction as well as aid as provide support to the weak muscles or areas of the body.

These are in many forms,structures and are numerous in types, they are the integral part of the orthopedic treatment process.

They have been broadly divided into following Categories:

  • AFO – Ankle Foot Orthosis

  • KAFO – Knee Ankle Foot Orthosis

  • HKAFO – Hip Knee Ankle Foot Orthosis

  • KO – Knee Orthosis

  • CO – Cervical Orthosis

  • LO – Lumbar Orthosis

  • WHO – Wrist Hand Orthosis

  • CTLSO – Cervico-Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis

  • FO – Foot Orthosis etc

They have also been named as Braces, Callipers, splints, corsets etc.

How are they Applied?

It depends upon the area being treated and the type of orthosis used:

  • The patient & the caregivers will be taught how to don that orthosis at home

  • How to tighten or loosen it using the buckels

  • Till what time it has to be worn by the patient and

  • The Pressure points to be taken care of.

What purpose do they serve?

  • Provide support to the weak muscles thus reducing the pain.

  • Corrects and prevents the misalignments of the joints

  • Dynamic orthosis helps in correction of the deformities

  • Helps in keeping the body immobilised, or to relieve weight bearing, to heal the fractures faster

Question 1. Will you be providing Orthosis at your Clinic itself?

Answer. Yes, you will be given the orthosis,as per your requirements and the deformity/ailment/Surgery.

 

Question 2. Do I have to wear the orthosis all the time?

Answer. No, If you have not undergone any surgery, then you don’t have to wear it all the time, You should start by wearing it for one hour first and then start increasing the time duration gradually unless advised otherwise.

 

Question 3. Do You have all the Orthosis required after joint replacement or any other fracture surgery?

Answer. Yes, we have all kinds of splints, corsets and braces required after joint replacement and other fracture related surgeries.

 

Question 4. Can I exercise while wearing Orthosis?

Answer. It again depends upon the reason why you are wearing them, in surgical cases, where the joint is in splint, then the splint is doffed first and then the exercises are performed unless stated otherwise.

 

Question 6. Till when the orthosis be needed after surgery?

Answer. You will have to wear the orthosis till the recovery of the condition.

 

Question 7. What diseases can be treated with Orthotic treatment along with the orthopedic treatment?

Answer. Orthosis Treatment helps in many conditions, some of them are as follows:

  • Tennis Elbow

  • Cervical & Lumbar Spondylitis

  • Back disorders like Scoliosis

  • Arthritis (Rheumatoid And Osteoarthritis)

  • Poliomyelitis

  • Limb-length deformities

  • Flat foot,Heel pain (Plantar Fasciitis) etc.

 

Question 8. What precautions should I take while wearing Orthosis?

Answer. You should watch out for any pressure points or any areas which are facing excessive pressure upon them thus leading to reddening and skin irritation.  

 

Question 9. Do You provide posture correction, Gait Training (Walking rehabilitation) Orthosis as well?

Answer. Yes, we provide all types of rehabilitation treatment required to make a patient return to normal life again!

 

Question 10. Will wearing an orthosis relieve my Arthritis pain as well?

Answer. Yes, Wearing Orthosis like Knee Braces will definitely help in decreasing the pain while supporting the surrounding muscles resulting in more efficient and controlled walking.

Book an Appointment – Orthosis Treatment

Got Queries relating to Braces & Orthosis Treatment?

ABOUT US

PAIN RELIEF STORIES
ABOUT DR SUMIT BADHWAR

SOCIAL LINKS

LOCATE US

B-84A,

B-Block, Sector 31,

Noida, Uttar Pradesh,

201301

Designed with ❤ by Orange Brands & Marketed by Orange Marketing | View Full Credits - humans.txt