+919958611221, 9811612214    bonesnjointsclinicnoida@gmail.com

Dr Badhwar's

BONE & JOINT CLINIC NOIDA

Dr. Sumit Badhwar Has Been Rated Best Orthopedician in Noida, Delhi, Gurgaon & NCR

Elbow Replacement Surgery Done

Elbow Replacement Surgery Noida, NCR

Emergency Treatment Available: Yes
Any Age Limit: No
Follow-up Required: Yes
Digital X-ray Available: Yes
Hospitalization Required: Yes (2-3 days)
Blood Sample Collection facility: Available
Physiotherapy Treatment: Yes, Required & Available (Well Equipped Physiotherapy Department)
About the Procedure: Please check the Procedure Description Box below

Dr Sumit Badhwar, Consultant Director, Bone and Joint Clinic,Noida is a clinician with innumerable credentials to his credit. A graduate of King Georges Medical college, Lucknow  with  post-graduation in Orthopaedics from NTR university, Vijayawada, followed by certificate course in MCh in Orthopaedics from University of Seychelles.

 

  • Dr. Sumit Badhwar has undergone super specialty training in knee arthroscopy from AIIMS Delhi and sports medicine from England and did his Joint Replacement Visitation from Max Elite institute.

  • Dr Sumit Badhwar is one of the Lead Orthopaedic Surgeon in the Delhi NCR Area & he specializes in orthopedic surgeries like Joint Replacement Surgeries, Stem Cell Therapy, Poliotic surgeries, Arthroscopy, Fracture & pediatric orthopedic treatments etc.

  • In the past, Dr.Sumit Badhwar is responsible for managing FIRST Private corporate Hospital Joint Replacement Unit in Himachal Pradesh.

  • He has to his credit of doing First Reverse Shoulder Joint Replacement and first to do Stitchless Joint Replacement Surgery and first to use Special Plates for Fracture Fixation in Himachal Pradesh.

  • He is one of the few surgeons to use Minimally Invasive Techniques for joint replacement and fracture fixation.

  • He prefers using “made to order” joint replacement with computer navigation (surgery by wire) for early return to work, High flexion knee & hip replacement for increased range of motion and better rehabilitation process.

  • He is an active member of several Professional bodies, and has participated in numerous National and International Forums. He has national publications to his credit.

The motto of his service is ‘Mobility is life’.

 

The Total Elbow Replacement(TER) or Arthroplasty (TEA) is not a common procedure in India but the increase in the elbow pathology and trauma has lead to a revolution in the replacment surgery, so we are considering replacement of elbow as an efficient method of treatment as it helps in attaining full function to the elbow joint thus allowing the patient to perform every activity efficiently without pain!

Why & When it is performed?

  • Elbow Osteoarthritis

  • Bone Tumors

  • Rheumatoid Arthritis

  • Severe elbow Fractures

  • Avascular Necrosis

  • Stiff & painful Elbow

  • Pain even at rest

  • Instability at elbow joint (giving-way feeling)

  • Post Traumatic degenerative Arthritis

How is the Elbow Replacement performed?

Elbow Replacement NoIda

The Elbow joint is a hinge joint, where the arm (lower end of humerus) and the forearm bones (Radius & Ulna) make a joint surrounded by membranes, muscles and ligaments. During the replacement surgery only the lower end of humerus (Arm bone) and the upper end of ulna (towards the little finger side bone) is replaced.

  • Incision is made on the back of the elbow joint mostly and the damaged cartilage and bone spurs(if any) are removed.

  • The lower end of arm is replaced by a metal alloy stem that fits into it.

  • The upper end of the ulna bone (forearm) is also replaced by another metal alloy stem.

  • Both these implants are fixed with cement to provide proper stability along with mobility.

  • The stems are joined by a connecting hinge pin, which will help in smoothening the movement between them.

  • The incision is closed afterwards followed by a bandage.

Question 1. When will I be discharged after the surgery?

Answer. You will be up and about very soon and will be discharged on the 2nd or 3rd day after the surgery.

 

Question 2. Will You put my elbow in a cast ?

Answer. NO, you may be provided with just a splint, if required, to keep the joint protected for a short period of time.

 

Question 3. How long does the implant lasts?

Answer. The implant’s longevity is generally expected to be more than the life of the patient.The implants are sturdy and properly functional till 15-20 Years and even more.

 

Question 4. When will I be able to do my daily activities?

Answer. You will able to resume your daily activities from 2 weeks after surgery.Some patients have delay in resuming them,depending upon the age & elbow condition.

 

Question 5. What activities should I avoid after surgery?

Answer. Lifting heavy objects, pushing, pulling etc will be avoided for around 6 weeks after the surgery.

 

Question 6. Till what time will I be hospitalized?

Answer. Though it can vary from patient to patient, but generally the stay is around 2 to 3 days.

 

Question 6. Will I need General Anesthesia?

Answer. Both regional and general can be given to the patient, It is optional,depending upon the age and other medical conditions.

 

Question 7. Is the whole process very Painful?

Answer. The new technology, early rehabilitation, new analgesics and other recent measures will make you feel the least pain possible.

 

Question 8. How long will it take to recover fully?

Answer. You can start moving your elbow the very next day with the assistance of physiotherapist and will be able to use your elbow in two weeks but the full recovery will take around 6 weeks, although it depends upon the patient and the will power as well.

 

Question 9. Will I need Physiotherapy Treatment?

Answer. Yes, You will receive continuous physiotherapy treatment from our well qualified physiotherapist throughout the whole process, it will last for 2 months.

 

Question 10. Which activities will be restricted for my whole life?

Answer. With the newer implants, no daily activity will be hampered and you will be able to function fully without even remembering that you have had a replacement surgery. However, some activities like lifting heavy weights will need to be avoided.

 

Question 11. When will I be able to return to work?

Answer. You will be able to start desk-work after 2-3 weeks and even earlier depending upon your will power and recovery, but the heavier work is not allowed till 3 months after the surgery.

 

Question 12. How much time will the whole surgery take?

Answer. The surgery will take almost 2 to 3 hours.

 

Book an Appointment – Elbow Replacement Surgery

Got Queries relating to Elbow Replacement Surgery?

ABOUT US

PAIN RELIEF STORIES ABOUT DR SUMIT BADHWAR

SOCIAL LINKS

LOCATE US

B-84A, B-Block, Sector 31, Noida, Uttar Pradesh 201301